Єгипетський бог Хор

0
53

Один із найдавніших єгипетських богів – бог Хор (Гір). Це бог царственості, неба і сонця. Будь давньоєгипетського фараона представляли втіленням Хору на землі.

Становлення культу єгипетського бога Хору

Коду-то полювання було основним заняттям чоловіків, саме в ті часи бог Хор вже був богом племен, які встановили панування над іншими племенами. Главу (вождя) племені уподібнювали соколу, цього повелителя небес, гостроокий і стрімкого хижакові. Тому зображення Хору – це людина з соколиного головою, або сонячний диск з відкритими крилами сокола. Ім’я Хор в перекладі з давньоєгипетського мови означає небо або висота.

Імовірно, Хор був місцевим божеством у Верхньому Єгипті, а після перемоги місцевого вождя і становлення його першим фараоном, бог-сокіл став уособлювати царську владу. Його очі уособлюють: правий – сонце, а, відповідно, лівий – місяць.

Пізніше, щоб визнати рівні права Верхнього і Нижнього Єгипту фараони II династії, що правили близько 2800г до н. е., називалися «Хор і Сет».

У Хору були 2 іпостасі: земний фараон, а також бог сонця, владика неба. На думку дослідника Антес, бог Хор у міфології представлений в 3-х втіленнях: небесний цар, сокіл, земної фараон. Згідно текстам пірамід, різниця між земним і небесним царем була очевидна. Після смерті земного тіла Хор трансформувався в воскрешає бога Осіріса. Цим і забезпечувалося безсмертя Хору.

У місті Едфу (Бехдет) розташований храм бога Гора. На його рельєфі Гір стоїть на носі човна бога Ра і гарпуном разить крокодилів і гіпопотамів, які уособлюють сили зла. Бог Ра-Хорахті є зіставленням богів сонця Ра і Гора.

В період династій відбулося злиття 2-х різних божеств у вигляді сокола: Херу-са-Ісет син Ісіди і Гір Бехдетський. Чоловік Хатор (Гір Бехдетський) виступає у ролі борця з силами мороку, світлоносним богом. З іншого боку син Ісіди мстить Сету за батька Осіріса. Але обидва боги охороняють влада фараона. Царі Єгипту стають служителями Гора і наступниками його трону і влади над усім Єгиптом.

Гір своїми крилами оберігає і охороняє фараона. Це підтверджує статуя Хефрена (фараона Єгипту). У неї на потилиці розташований сокіл, який своїми крилами прикриває голову. Ще ім’я Гора обов’язковий компонент п’ятичленних титулатура фараона.

Існує ще декілька форм імені Гір. Гармахис являє собою бога ранкового сонця, дослівно «Гір на горизонті» або «Гір з країни світу». Ра-Гарахути вважався богом, як сходу, так і заходу. Харпократ був богом нового (новонародженого) сонця. Горур шанувався як Гір Великий (ур – сильний, великий). Гір-Сематауи об’єднав обидві землі, маються на увазі Верхній і Нижній Єгипет.

Уявлення про бога пройшло 3 стадії: Гір-дитя, Гір-месник (перемога над Сетом) і Гор-бог. Шанувальники цього бога в різних місцях країни, виділяли кожен для себе якусь одну стадію (фазис).

Грецький аналог Гора – Аполлон. А сузір’ям Гора греки вважали сузір’я Оріон. Культ цього бога перейшов за межі Єгипту, але сильно далеко не поширився.

Народження і дитинство єгипетського бога Хору

Згідно з міфами, батьком Хору був Осіріс, а матір’ю Ісіда. Осіріс був земним царем, у якого був заздрісний брат Сет. Жорстокий і підступний Сет обманом убив брата і розчленував його на 14 частин, розкидавши останки. Вдова Осіріса Ісіда знайшла всі шматочки свого чоловіка. За наказом бога сонця Ра, Анубіс (бог загробного світу) забальзамував останки фараона, створивши першу мумію.

Ісіда, обернувшись птахом, розпласталася по трупу чоловіка і чарівним чином зачала сина. Так як Ісіда народила після смерті Осіріса, деякі джерела стверджували, що Гір прийомний син фараона.

В прихованих болотах Дельти в таємниці, побоюючись Сету, Ісіда ростила свого сина. Одного разу Ісіда повернувшись з мандрівки знайшла бездиханне тіло Хору, того вжалив скорпіон. Благання невтішної матері досягли небес і до них спустився бог Той, який зцілив дитину. З цього періоду Гору опікувався бог Той, що наділив його мудрістю, знанням письма і рахунку. Завдяки його впливу Хор був дуже освічений.

Битва Сета і Хору

Гір, майбутній спадкоємець трону Осіріса, з’явився в раду богів і викликав на бій Сета. У першому бою з Сетом Хор програв і втратив Уджат – ліве око. На даний момент визначили приблизне місце розташування цих дій. За переказами два місця носять слід цих подій: село Биилин (в перекладі «одноокий»), а також населений пункт Наалин («закритий очей»).

Все ж бог Ра допоміг Хору і відновив Уджат, правда, без 1/64 частини. Через невеликий проміжок часу на Внутрішньому острові Сет і Гір зустрілися. Тяжба тривала 80 років, у підсумку, Гора визнали «правогласним» (правомочним) спадкоємцем фараона Осіріса. Бог Той записував рішення богів. На знак перемоги Хор кладе ліву сандалю Осіріса сету на голову. А після цього Хор оживляє батька, давши йому проковтнути свій чарівний око Уаджет. Потім Осіріс, не побажавши продовжувати звичайне земне існування, передав владу синові. Він став царем загробного світу, богом відродження, головним на суді душ померлих, де в парі з Анубісом вирішував їх долі.

Дружиною Хору стала Хатор (або Хатхор). Діти Гора (четверо синів) Хапі, Амсет, Дуамутеф і Квебехсенуф стали захищати Осіріса. Їх називають стовпи Шу, сини Гора знаходяться в сузір’ї Великої Ведмедиці.

Ісіда стала богом материнства і жіночності, ідеалом подружньої вірності, вважалася матір’ю всіх єгипетських царів. Її син став останнім богом, який правив на Землі. Шлях його на небі тепер був у Човні Вічності бога Ра. Він захищає Сонце від породжень тьми: демонів і змія Апопа.

Ставши царем усього Єгипту земне втілення Гора придбала небувалу владу. Єдине, що ускладнювало управління Єгиптом це погана організація шляхів сполучень, а також недосконалість державного апарату.

Деякі вважають, що міфи розповідають про Горе, про боротьбу за владу між фараонами Нижнього і Верхнього Єгипту. Справа в тому, що Нижній Єгипет шанував бога Сета, а у Верхньому Єгипті переважав культ бога Гора. Спочатку верховенство було у вождів Нижнього Єгипту, які пізніше зазнали невдачі в боях. Це вже в пізніх міфах Хор зображується світлоносним богом, який помстився за свого батька, вступив у сутичку з Сетом, який представляє сили темряви і зла.

Що означали міфи про Горе

Багато вчених, наприклад, Ланцоне, Масперо, Бругш згодні один з одним у тому, що Гір, як бог сонця відроджується на наступний день після заходу сонця, і бореться з Сетом, тобто світ бореться з темрявою. Гір уособлює небесну блакить і світло.

У перший період становлення культу гір був «дитя», тобто вчення про нього було таємним. Звідси і йде повір’я про його таємному народженні і вихованні. Після того як його прихильники зміцніли, вони вступили в сутичку з прихильниками Сету. Але перемігши, вони позбулися свого «ока»: їх вожді потрапили в руки послідовників Сету.

Пізніше відбулося примирення, а переможеним прихильників культу Сету дісталися північні кордони. Звідси і йде міф про те, що Сет отримав у спадок свій Нижній Єгипет. А Гір був кінцевою формою божественної сили. Він покінчив з усім богопротивною. Гір – духовний бог, його символ (ширяючий орел) цьому відповідає.

Згасання культу Хору в Єгипті

Довгий час вищі посади в країні займали родичі фараона. Однак близько 2550г до н. е. ці пости почали займати сторонні люди (нецарського походження). Тобто положення фараона почало змінюватися. І концепція і вірування про Хорі як про бога всіх богів змінилася, відсунувшись на друге місце. Верховним богом став інший бог сонця – бог Ра (Ре).

Ця зміна була, швидше за все, викликана невдоволенням царської рідні, яка управляла країною. В Єгипті проходили реформи в системі господарства, міцніла центральна влада і управління. Втрачали сенс старі архаїчні уявлення про незліченній безлічі богів. Адже племена та їхні боги-покровителі залишилися в минулому. Міфи про богів стали змінюватися, доповнюватися. На старі перекази нашарувалися нові, які відображали мінливий світогляд. А успіхи і відкриття в астрономії розкрили незамінність Сонця для всього живого на Землі.

У наступні епохи ієрогліф сокіл або Гір уподібнюється слова «бог». Баладами про Горе закінчується цикл стародавніх казкових міфів Єгипту, які завжди викликають пекучий інтерес у людей всього світу.

(Visited 85 times, 1 visits today)

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here