Єгипетський бог Амон-Ра

0
125

Стародавній Єгипет славився своїм величезним пантеоном богів. Однак у період Середнього царства на роль головного бога висувається місцеве фівське божество Амон. З плином часу воно трансформується в єдиного державного верховного бога Амона-Ра. Проте, не дивлячись на такий високий статус, він не став популярним в народі як Осіріс. Амон-Ра залишався в першу чергу державним божеством і покровителькою фараонів.

Загальна інформація

Історія бога Амона дуже складна і заплутана. У стародавньому Єгипті верховним божеством був Ра, проте в епоху Середнього царства його позиції значно похитнулися. Це було пов’язано з приходом до влади засновника XII династії Аменемхета I, який доклав великих зусиль для висунення культу нового державного бога. Цілком ймовірно, що Амон був покровителем цього фараона. Ця ймовірність підтверджується подібністю імен.

Але все ж що за божество Амон? Звідки пішов його культ? За припущенням вчених, швидше за все, це було уособлення однієї з восьми стихій в розумінні мудреців верхньоєгипетського міста Гермополя. Вже звідти, в кінці Стародавнього царства культ Амона проникає в Фіви. Однак це божество не користується популярністю у фараонів XII династії. Проте з воцарінням Аменемхета I Амон стає державним богом Фів.

Спочатку Амон був фіванським небесним божеством. Його ім’я перекладається як «прихований», «потаємний». Статуї Амона як небесного божества фарбували в синій колір. Але щоб надати значимість новому богу, Амона стали ототожнювати з древнім державним богом Сонця Ра. Відтепер він став називатися Амон-Ра, а з моменту приходу до влади XVIII династії він шанується як «цар всіх богів» і як бог-творець.

Саме з Амоном пов’язане обожнювання влади фараона, так він вважався його сином. Існувало повір’я, що фараон народжується на світ від шлюбу Амона і цариці-матері, до якої бог є в образі чоловіка. Також Амон-Ра вважався військовим божеством і дарував перемоги фараона. Його храми містили величезну кількість скарбів, а в якості жертви приносили відрізані руки і фалоси ворогів. Ці частини тіла були основними символами бога, а жриці вважалися його дружинами.

Але самий пишний розквіт культу Амона-Ра склався вже в епоху Нового царства. За уявленнями жрецтва Амона поряд з Ра і Птахом становив божественну тріаду і в теж час був єдиним богом і втілюючи в собі інших богів, у тому числі Ра і Птаха, будучи владикою світу. В цей же час жерці Амона-Ра зосереджують у своїх руках величезні багатства і владу. Відтепер вплив цього бога стало поширюватися далеко за межі Єгипту. А в період правління XVIII династії на честь Амона-Ра зводяться грандіозні храми в Карнаці і Луксорі.

Найчастіше Амон-Ра зображувався у вигляді людини увінчаного короною з двома високими пір’ям і сонячним диском. В руках він тримав анх. Проте існує й інше зображення бога у вигляді людини з головою барана. Ймовірно, це асоціювання прийшло з Нубії, де також поширився культ Амона-Ра. Так спочатку повністю антропоморфне божество набуло голову барана з закрученими рогами. Тіло покривалося блакитною фарбою, щоб підкреслити зв’язок з небом.

Священними тваринами Амона-Ра вважалися баран і білий гусак. Також ці тварини вважалися символами мудрості. Однак існують і інші втілення Амона, наприклад, у вигляді бика, адже спочатку Амон сприймався як божество, що відповідає за родючість і достаток. Також його асоціювали у вигляді змія, що носить ім’я Кематеф, де Амону приписували функції творця, який створив і все навколо з первісного хаосу. З розвитком культу Амона-Ра його дружиною стала верховна богиня-мати Мут, хоча раніше в цій якості була богиня Уасрет. Сином Амона і Мут вважався місячний бог Хонсу.

Причини виникнення культу Амона-Ра

Єгипетське суспільство дуже трепетно ставився до релігійних питань, тому зміна верховного бога не змогла б пройти без вагомих на те причин. Справа в тому, що до початку воцаріння XII династії виник перехідний період в релігійних поглядах. У цей період виникають прикмети нового світосприйняття сприйняття. Це було пов’язано з іншими уявленнями про потойбічному світі. Про це свідчать джерела того часу.

Якщо раніше загробний світ, у поданні єгиптянина, майже нічим не відрізнявся від реального, то з розпадом Стародавнього царства він зображується як країна вічного сну і обтяжливого мороку, де немає повітря, води, радощів буття і любові. Єгиптяни перебували в пошуку вирішення проблеми життя і смерті. Ці шукання і полегшили прийняття нового культу. Все це сприяло затвердженню Амона-Ра в якості нового державного бога Єгипту.

Відразу після прийняття нового культу в суспільстві стали изживаться уявлення про загробний світ як царстві мороку і сну. Мешканці знову повинні були повірити в сонячне і щасливе існування після смерті. Але в їх подання час вніс свою коригування. Справа в тому, що новий бог відносно покійних відрізнявся від старих культів. Тепер це був турботливий небожитель, який завжди був готовий простягнути руку допомоги навіть самим огидним мешканцям світу живих.

Кожен міг розраховувати на допомогу Амона-Ра, навіть найбільш знедолена житель стародавнього Єгипту. Таким чином усувалася несправедливість колишніх вірувань. Адже раніше знедолений не міг претендувати на кращий доля в потойбічному світі. Тільки щасливий міг претендувати на сприяння Ра після смерті. Це кардинальна зміна в уявленнях про загробний світ було пов’язано із зростанням впливу середніх верств населення на суспільне і державне життя в Єгипті. А повторення несправедливості в культових уявленнях могло призвести до непередбачених наслідків. Тому творці культу Амона-Ра повинні були з цим рахуватися.

Але, незважаючи на такі кардинальні зміни і спроби надати вигляду нового божества риси турботливого батька для простих мирян, Амон-Ра залишався в першу чергу богом державним, покровителем правлячої династії. Він не міг з такими обставинами стати демократичним богом, як наприклад Осіріс. Культ Осіріса в період Середнього царства знаходив все більше прихильників. А фараони XII династії, висуваючи «свого» бога Амона-Ра, не чинили перешкод для піднесення популярного бога Осіріса серед усіх верств населення.

Подальший розвиток і занепад культу Амона-Ра

Хоча в період Нового царства культ Амона-Ра досяг свого найвищого розквіту, сталася подія, яке загрожувало подальшому існуванню всього пантеону божеств. Це час правління фараона Ехнатона. В час його правління намітився релігійний криза, що загрожував розколоти суспільство. Спроба фараона ввести єдинобожжя у вигляді культу Атона зазнала невдачі після його смерті. Наступник Ехнатона Тутанхамон реставрував культи древніх божеств на чолі з Амоном-Ра. Внаслідок цього позиції фіванського жрецтва тільки посилилися. Це призвело до встановлення теократії, і в майбутньому на престол зійшов Херихор, який був верховним жерцем Амона.

Вже до періоду Нового царства шанування Амона-Ра досягла найвищих висот, що було пов’язано з утворенням жрецького держави. Це вплив проникло у всі сфери життя суспільства. У Фівах від імені Амона почали видаватися цілі укази. Однак слава цього божества теж стала поступово згасати. В епоху Пізнього царства до влади приходять саисские XXV і XXVI династії. Починає возвеличиваться стародавня саисская богиня Нейт, яка і стала покровителькою нових династій.

Культ Амона-Ра починає приходити в занепад. З загальнодержавного шанування він знову перетворюється номового бога Фів, де він продовжує шануватися. Також його культ іноді зустрічався у малих місцевостях країни.

Висновок

Протягом тисячоліть існування давньоєгипетської держави культ Амона-Ра пройшов довгий шлях від культу номового божества до головного бога загальнодержавного значення. Так вийшло, що піднесення його культу довелося на світоглядна криза стародавніх єгиптян. Він зміг дати простим людям надію хоча б на рівність в потойбічному світі, чого раніше не було. Але разом з тим це був державний бог, який, не дивлячись на своє милосердя, не зміг стати воістину народним. Його місце в житті людей різних верств зайняв більш демократичний Осіріс. Все одно в повсякденному побуті простих людей він залишався в першу чергу покровителем фараонів, запорукою їхньої влади і їх військових перемог.

(Visited 145 times, 1 visits today)

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here