Боги та міфи давнього Єгипту

Сучасна єгипетська культура, як і будь-яка інша, виникає з міфології. Єгиптяни намагалися наслідувати своїм богам, бо вважали їх просто еталоном моральності та порядності. Стародавній Єгипет манить, і по сей день, своїми таємницями, глибоким корінням і загадковістю.

Загальні відомості про богів Єгипту.

Колись Єгипет називали «дар Нілу», так як, розливаючись, річка Ніл приносила рясний родючий мул, на якому потім виростав врожай.

Єгиптяни у давнину чудово будували і проектували будівлі. Це доводять піраміди, а також руїни древніх храмів, побудовані на честь богів. Їх боги не спілкувалися з людьми і практично не втручалися в людські справи, але мали всі почуття: ненависть, любов, заздрість, мстивість. Ближче всього до єгиптян був бог міста, в якому проживав чоловік.

За давніми віруваннями боги створили воду, небо, землю, рослини, тварин, людей, їх почуття і т. д. Саме глибока віра в богів і спонукала цей великий народ на створення своїх архітектурних шедеврів. Свої міфи єгиптяни записували на папірусних сувоях, висікали на стінах усипальниць і на каменях храмів. Близько 200 років тому міфи зрадили розголосу – вчений Ж. Ф. Шампольон зміг розшифрувати ієрогліфи.

4793

Єгипетських богів налічувалося приблизно 700, кожен мав 5 імен, кожне ім’я, у свою чергу, мало зв’язок з 1-м з елементів, а так само з астрономічними тілами.

Боги не тільки створили весь світ, але і завжди підтримували його, захищаючи від бід і негод, хоча для цього необхідно було їм поклонятися. Чи так це насправді ми можемо лише гадати. Але єгиптяни були абсолютно впевнені в покровителів і своєї вразливості перед богами.

По-єгипетськи слово бог – нетер. Воно спочатку означало не зовсім те, до чого звикли ми або римляни або греки. Нетер – високоповажний, піднесений. Відповідно, річка Ніл, сонце, земля і небо, герої минулого, фараони, всі були богами.

Творець в єгипетській міфології.

Багато богів Єгиптян зображені зі звіриними ликами, це пов’язано з тим, що колись племена поклонялися звіру-покровителю Тотему. Після численних перебудов висувалися головні боги в кожному царюванні.

В стародавньому Єгипті не було єдиної думки з приводу створення світу, тільки пізніше творцем в міфології (богом-творцем) став вважатися Птах. Спочатку його культ склався у місті Мемфіс, а потім поширився по всьому Єгипту. Ще одне ім’я Птаха «Той, хто за південною стіною», маючи на увазі під півднем – вічність. Він створив перші 8 богів, які були його іпостасями, а також наш світ і все, що є в ньому мовою і серцем. До богів-послідовникам Птаха так само відносять Ра і Осіріса. Тварини, люди, рослини, міста, ремесла, храми і мистецтво: існує за велінням Птаха.

Дружиною Птаха була богиня війни Сехмет, дочка бога Ра, мати Нефетрума – бога рослинності. Сехмет шанували у всьому Єгипті і зображали жінкою з левиною головою. У гніві богиня була жахлива. Мор, епідемії хвороб сипалися на людей, а її зовнішній вигляд наводив жах на супротивників фараона, якого вона охороняла. З іншого боку Сехмет була ще й богинею-цілителькою, вона протегувала лікарям.

Культ бога Амон-Ра в Єгипті.

В єгипетській міфології, як і в житті все взаємопов’язано і кожне божество покликане допомогти людям і служити прикладом для наслідування, наприклад Бог Ра, бог сонця, який бився зі змієм Апопом за настання дня. Уявлення про сонце як про бога, а точніше, як про силу, яка здатна перемогти темряву, давало людині можливість повірити в себе. Прагнучи до ідеалу, уявленого богом у вигляді людини з соколиною головою, чоловік повинен був прагнути до самовдосконалення.

67458448_1291521317_12_gods

В уявленнях про зміну часів року теж брав участь Ра. Наприклад, якщо було спекотне літо, значить, Ра гнівався на людей за щось. За міфами Ра постарів, і люди почали замишляти проти нього недобре, тоді бог сонця зібрав раду. Очолив раду бог Нун, володіючий водною стихією. Було вирішено покарати людей, пославши богиню Сехмет, щоб та постала левицею, що пожирає людей. Врятуватися від неї вдалося, лише обпоївши червоним ячмінним пивом, від якого Сехмет заснула і забула про помсту. Після цього Ра залишив своїм намісником на землі бога Геба, а сам зійшов на спину небесної корови і там продовжував правити світом.

Але в Єгипті існував ще один бог сонця – Амон. Його культ зародився у місті Фіви, а пізніше поширився і далі, по всьому Єгипту. Богиня неба Нут була йому дружиною, яка народила сина бога місяця Хонсу. Разом вони склали так звану фіванську тріаду. Пізніше богів  Амона і Ра об’єднали і надали державний характер. Бог сонця став називатися Амон-Ра.

Цей бог був улюбленцем, як фараонів, так і нижчого класу. Амона-Ра шанували мудрим, всезнаючим і справедливим богом. Його називали «візиром бідняків», «царем усіх богів» і «небесним заступником». В результаті за часів 13 династії фараонів-бог сонця став вважатися головним серед усіх богів. Фараону Амон-Ра дарували перемоги в битвах і боях.

Культ сонячного бога Ра встановився в Стародавньому царстві: 2900-2270рр до н.е. І вже потім, у Середньому царстві (2100-1700рр до н. е..), перетік в культ Амона і, отже, культ Амона-Ра.

Осіріс – самий улюблений бог єгиптян.

Стародавнім єгиптянам були дуже близькі боги, які багато страждали. Тому бог Осіріс (владика загробного світу), його дружина Ісіда, син Гір найбільш шановані й улюблені персонажі єгипетської міфології й донині.

Колись Осіріс, за легендою, був царем. Він вважався сином бога Геба (землі) і богині Нут (неба). Його підступний брат Сет позаздривши його славі і влади, вбив і розчленував Осіріса. Вірна дружина Ісіда зібрала всі частини свого чоловіка, зробила першу мумію з допомогою бога Анубіса (покровителя мертвих, бога бальзамування) і народила від Осіріса сина Гора. Сет довго переслідував Ісіду та Гора, яким довелося рятувати своє життя в болотах Дельти. Коли Гор виріс, він переміг Сета. Боги проголосили Гора спадкоємцем Осіріса, і він зайняв трон батька.

f6fa609ae088

Гір дав проковтнути батькові своє око, вирване у нього Сетом, і Осіріс ожив. Він став богом продуктивних сил природи, а також володарем загробного світу і суддею в царстві мертвих. Навчив людей виноробству і виноградарству, землеробству, видобутку руди (мідної і золотиї), містобудуванню, лікуванню, а так же заснував культ богів. Залишитися серед людей він не побажав і поступився троном для сина.

Осіріса зображують зеленим людиною з виноградною лозою, що обвиває його. Подібно всьому живому рослинному світу, він помирає кожен рік і потім відроджується до нового життя.

Його дружина, богиня родючості, вітру і води Ісіда вважається символом жіночності і вірності чоловікові. Ісіда допомагала чоловікові зробити Єгипет більш цивілізованим. Навчила єгиптянок прясти і ткати, лікувати хвороби і ввела поняття шлюбу в життя. Ісіда так само була богинею мореплавання. У відсутність Осіріса (коли він був земним царем) мудро правила країною.

Богиня Ісіда була дуже популярна в Єгипті і згодом додала риси та інших богинь. Вона вважалася покровителькою породіль, визначала долю новонароджених царів. Культ Ісіди впливав на міфологію давньої Греції, Риму, а так само вплинув на християнство.

Важливою була роль бога Гора, як вже було зазначено вище, сина Ісіди і Осіріса. Так як Гор вважався богом сонця і неба, його часто зображували у вигляді сонця з крилами. Образ єгипетського бога Гора пізніше теж став ототожнюватися з богом Ра.

У свою чергу бог Сет став ототожнюватися зі злим початком. В єгипетській міфології Сет був богом пустелі, богом чужоземних країн. Він нищив священні дерева, з’їв священну кішку богині Басти і здійснював багато інших злодіянь.

З Нового царства (1555-1090рр до н. е..) до початку нашої ери культ Осіріса шанувався головним. Взагалі, уявлення стародавніх єгиптян про потойбічний світ були найважливішою частиною релігії. Вони вірили, що смерть – це межа між життям і потойбічним царством.

Пантеон єгипетських богів дуже великий. Жерці в Новому царстві привели його в струнку систему. Боги обзавелися родинними зв’язками один з одним.

Єгипетська міфологія, її вірування і ритуали практикувалися аж до прийняття христианств. Досі неможливо уявити Єгипет без цієї багатої історичної спадщини, яке зачаровує своєю глибиною і таємничістю.

(Відвідано 20 782 разів, 1 сьогодні)

Залишити коментар